POJAČAJ RIJEKU!

Došlo je vrijeme za jedan novi smjer u razvoju Rijeke, a za to je potrebna prava osoba. Mlad sam i kao zamjenik gradonačelnika stalno sam u kontaktu s ljudima te jako dobro znam što od mene očekuju.

 

Znam što je dobro postavljeno, ali znam i što treba mijenjati. Dosad kao zamjenik, uskoro vjerujem kao riječki gradonačelnik. Znam kako sustav funkcionira i znam kako pokrenuti stvari.

Zajedno s vama, spreman sam za još jedan korak naprijed. Želim da Rijeka postane urbana mediteranska prijestolnica i imam jasan plan kako pokrenuti i pojačati Rijeku. Rijeka je uvijek udarala ritam drugima i to će opet biti tako!

U sljedeća dva mjeseca ću zajedno s vama raditi na programu i projektima koji će osigurati istinsko jačanje grada Rijeke. Želim s vama odrediti kakva će Rijeka biti 2030. i kako ćemo do toga zajedno doći. Pridružite mi se i dajte svoj doprinos. Za otvorenu, slobodnu i gospodarski jaku Rijeku!

Rijeka mora ostati otvorena, tolerantna i svoja. Isto tako, moramo je pojačati i dati gradu jedan novi ritam! Temelji za daljnji razvoj već su postavljeni. Iskoristit ćemo zato sve što je do sada dobro napravljeno, ali isto tako, pojačat ćemo Rijeku na svim poljima.

Nastavit ćemo tamo gdje nas je korona zaustavila. Pojačat ćemo gospodarstvo kroz nove investicijske cikluse i partnerski odnos s poduzetnicima. Zadržat ćemo mlade obitelji u Rijeci, osiguravajući im temeljne uvjete za dobar život – posao,  riješeno stambeno pitanje i mjesto za dijete u vrtiću. Pojačat ćemo socijalni program, ali i zelene politike, za još čišću i zdraviju sredinu u kojoj živimo. Pojačat ćemo prometna rješenja, kao i ulaganja u riječki sport. A kroz jake kulturne programe ćemo udariti onaj zadnji beat – za Rijeku – drugačiju, otvorenu, tolerantnu i svoju! Urbanu prijestolnicu kulture što je oduvijek bila. I da – pozicionirat ćemo Rijeku kao top destinaciju nautičkog turizma, što ona odavno zaslužuje.

Malo koji grad ima svoj ritam na način na koji ga ima Rijeka. Na meni je da ga, uz izvrstan novi tim koji sam okupio, ali i vas, drage moje Riječanke i Riječani – dodatno pojačam.

Idemo zajedno udariti novi ritam našem gradu!

Pojačaj mjere za poduzetnike

Podrška poduzetnicima na svim razinama

 

Grad Rijeka pojačava podršku poduzetnicima i iz SERVISA izrasta u kvalitetnog PARTNERA poduzetnicima sa svim svojim politikama – od komunalnog doprinosa i komunalne naknade, spomeničke rente do zakupa gradskih poslovnih prostora. Nova poduzetnička strategija za jedan novi poduzetnički ritam Rijeke.

 

  1. Pokrenut ćemo novi investicijski ciklus nastavkom snažnog povlačenja novca iz EU fondova uz aktivaciju i drugih gradskih i privatnih investicija. Uz takvu aktivnu podršku poduzetnicima otvorit ćemo dodatna radna mjesta.
  2. Povećat ćemo iznos gradskog proračuna namijenjen podršci i razvoju poduzetništva.
  3. Prilagodit ćemo politiku zakupa gradskih poslovnih prostora i upravljanja.
  4. Osigurat ćemo nove co-working prostore za mlade i mikro poduzetnike – Exportdrvo, Teatro Fenice, Tržnica Brajda… Uz dodatna ulaganja imat će i funkciju sajamskih prostora i kongresnih centara.
  5. Dovršit ćemo i opremiti kompletnom infrastrukturom poduzetničku zonu Bodulovo i osigurati povoljne uvjete za dolazak investitora i otvaranje novih radnih mjesta.
  6. Pojednostavit ćemo i digitalizirati administrativne procedure vezane uz obveze poduzetnika.
  7. Ulagat ćemo u razvoj novih i održivih oblika turizma.
  8. Sporazumom o suradnji na razvoju poduzetništva s akademskom zajednicom osigurat ćemo školovanje kadrova potrebnih poduzetništvu te strateško planiranje politika za razvoj poduzetništva za 21. stoljeće.

Pojačaj mjere za mlade

Novi stanovi i mjesto u vrtiću za svako dijete

 

Veće plaće, riješen posao i stambeno pitanje, povoljnije režije, zbrinuto i sretno dijete te povećana naknada za novorođenčad Rijeku će učiniti prvim izborom za rad i život! Novi ritam grada za mlade zaposlene obitelji s djecom.

 

  1. Povećavat ćemo plaće svim zaposlenim Riječankama i Riječanima kroz smanjenje prireza na 10 posto.
  2. Zadržat ćemo mlade obitelji izgradnjom 1000 novih stanova – ponudit ćemo ih u najam po povoljnoj cijeni kako bi osigurali sigurno i prihvatljivo stanovanje.
  3. Osigurat ćemo mjesto u vrtiću za svako dijete – izgradit ćemo 2 nova vrtića na raspoloživim zemljištima na zapadnom dijelu grada.
  4. Udvostručit ćemo naknade za novorođenčad – u sklopu poticajne demografske politike omogućit ćemo mladim roditeljima lakši start.
  5. Smanjit ćemo cijene centralnog grijanja – kroz EU projekt Energa obnovit ćemo toplovode i toplane što će dovesti do bitnog smanjenja cijene grijanja.

Pojačaj prometna rješenja

Novi prometni koncept i nove garaže

 

Kvalitetno riješena prometna pitanja, nove ceste, uz više parkirnih mjesta i poboljšan javni prijevoz Rijeku će učiniti još poželjnijim mjestom za život. Novi ritam grada bez zastoja i nerviranja, uvijek na vrijeme.

 

  1. Riješit ćemo prometne gužve i problem parkinga u gradu – sagradit ćemo dvije nove javne garaže od kojih će jedna biti u sklopu novog Kompleksa Zapadna Žabica čime će Rijeka konačno dobiti novi autobusni kolodvor.
  2. Nakon što izgradimo dvotračnu željezničku prugu kroz Rijeku i posve promijenimo javni gradski prijevoz Rijeke, vozit ćemo se i mi željeznicom kroz Rijeku, a ne samo kontejneri.
  3. Nastavit ćemo s ulaganjima u ekološki vozni park Autotroleja i digitalizirati upravljanje vožnjama za optimalan raspored vožnji.
  4. Uvest ćemo moderan i besplatan bežični Internet u sve oblike gradskog prijevoza i na svim prometnim mjestima u gradu.
  5. Uvest ćemo suvremene oblike parkiranja u montažnim garažama – time ćemo u pojedinim dijelovima grada rasteretiti ceste unutar naselja.
  6. Rekonstruirat ćemo čvor na Orehovici i izgraditi čvor Kozala na riječkoj zaobilaznici.

Pojačaj zelenilo, čistoću i – POJAČAJ recikliranje

Rijeka kao ekološki održiv grad

 

Rijeku ćemo dodatno razvijati kao zeleni i ekološki održiv grad, jer svi mi posuđujemo čistu i zdravu sredinu od naše djece. Novi ritam recikliranja – samo najviši zeleni standardi.

 

  1. Uvest ćemo prikupljanja otpada po najvišim standardima – uvođenjem sustava od vrata do vrata.
  2. Dodijelit ćemo individualne spremnike bez naknade.
  3. Više stambene zgrade imat će ugrađene ili ukopane spremnike – tri spremnika, ovisno o vrsti otpada.
  4. Sustav gospodarenja otpadom upotpunit će i nova sortirnica.
  5. Sanirat ćemo divlje deponije.
  6. Sva domaćinstva u Rijeci i okolici bit će priključena na kanalizacijski sustav kroz dovršetak velikog EU projekta Vodovoda i kanalizacije – čime će se uz izgradnju pročišćivača otpadnih voda dodatno zaštititi izvori pitke vode i more.
  7. Nastavit ćemo s uređenjem zelenih gradskih površina u centru, ali i u riječkim kvartovima. Javne površine dodatno ćemo opremiti higijenskom opremom za kućne ljubimce – pojačaj čišćenje iza svojeg ljubimca i odvedi ga u novouređene parkove za pse.

Pojačaj brigu o najstarijima i potrebitima

Još jači socijalni program i novi domovi za starije osobe

 

Društvo je jako onoliko koliko vodi računa o onima u potrebi. Rijeka će ostati grad koji brine o svojim starijima i svim najranjivijim skupinama građana. Novi pojačani ritam u brizi za starije.

 

  1. Pojačavamo mjere podrške najstarijima i onima u potrebi kroz naše programe potpora – nastavljamo s jakim socijalnim programom za najranjivije skupine građana, u cilju njihovog ravnopravnog uključivanja u zajednicu.
  1. Izgradit ćemo nove domove za starije osobe u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Kliničkim bolničkim centrom Rijeka – za bolji standard brige o našim starijim sugrađanima i njihovim obiteljima, a posebno o starijim osobama koje žive same.
  2. Koristeći EU sredstva nastojat ćemo urediti bazen na Školjiću kao rehabilitacijski centar.

Pojačaj zdravlje i zdravi život

Uređenje šetnica, plaža i parkova

 

Kvalitetna bolnička skrb i mjesta za rekreaciju građana od iznimne su važnosti za podizanje kvalitete života u zajednici. Novi ritam zdravog života i kvalitetne skrbi.

 

  1. Aktivno smo uključeni u izgradnju nove Sveučilišne bolnice – nastavljamo s kvalitetnom suradnjom s KBC-om Rijeka.
  2. Stavit ćemo naglasak na prevenciju zdravlja i oporavak od Covida-19.
  3. Uredit ćemo park na Delti, ali i drugim lokacijama korištenjem EU sredstava.
  4. Cijeli riječki plažni pojas povezat ćemo šetnicama uz more za duge i ugodne šetnje uz lungomare.
  5. Uredit ćemo šetnice uz Rječinu i kanjon Rječine – promovirat ćemo njihovo korištenje građanima i turistima s ciljem promicanja zdravog načina života.

Pojačaj podršku sportu

Klubovima dvostruko više novaca

 

Rijeka je oduvijek bila grad koji živi i diše sportski, a klubovi su srce riječkog sporta! Novi ritam za riječko sportsko srce.

 

  1. Osigurat ćemo dvostruko više sredstava za riječki sport nakon što smo izgradili sve ključne sportske objekte. Pojačat ćemo brigu o riječkim sportskim klubovima. Zalagat ćemo se za novi kvalitetniji sustav financiranja sportskih udruga u kojem se dodatno nagrađuju vrhunski rezultati.
  2. Nastavljamo graditi nove sportske objekte i pojačavati sportsku infrastrukturu – nastavit ćemo aktivnosti vezane uz izgradnju stadiona na Kantridi, uredit ćemo Dvoranu Dinko Lukarić i dvoranu za gimnastiku.
  3. Obnovit ćemo nogometna igrališta po gradu s umjetnom travom.

Pojačaj kulturu

Uz dovršenu infrastrukturu do još jače produkcije

 

Pojačat ćemo duh Rijeke kao urbane prijestolnice kulture i alternative – nastavit ćemo tamo gdje nas je korona prekinula! Odvrni kulturu do daske i udari još jači ritam.

 

  1. Živa i autentična urbana kultura kao temelj za cjelogodišnji turizam – pojačat ćemo cjelogodišnji program kulturnih događanja u Rijeci – ostajemo europska prijestolnica kulture središnje i južne Europe.
  2. Pojačat ćemo podršku radu udruga u kulturi koje sada imaju kvalitetne prostore – aktivno ćemo sudjelovati u stvaranju još boljih i jačih programa.
  3. Dovršit ćemo izgradnju nove Gradske knjižnice Rijeka – dobit ćemo modernu, sveobuhvatnu knjižnicu, novo mjesto okupljanja za sve generacije.
  4. Dovršit ćemo uređenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti – stvorit ćemo atraktivan dom suvremenom umjetničkom izričaju.
  5. Nastavljamo uređenje kvarta kulture Benčić EU sredstvima – uredit ćemo zgradu tzv. Teatrina u kojem će se osigurati prostor za Art kino.

Pojačaj cjelogodišnji turizam

Rijeka kao top destinacija na europskoj i svjetskoj turističkoj mapi

 

Rijeka ima veliki turistički potencijal koji moramo iskoristiti! Pozicionirat ćemo je kao atraktivnu nautičku destinaciju te kao poželjnu destinaciju kružnih putovanja na europskoj i svjetskoj turističkoj mapi.

  1. Iskoristit ćemo prednosti urbane prijestolnice kulture za razvoj cjelogodišnjeg turizma i privlačenje digitalnih nomada koji će raditi u novim coworking prostorima.
  2. Porto Baroš ćemo pozicionirati kao prvu luksuznu marinu za mega jahte u Hrvatskoj sa svom logistikom – Rijeku vidimo kao VIP destinaciju nautičkog turizma.
  3. Popunit ćemo kapacitete putničkog terminala brodovima s kružnih putovanja. Osigurat ćemo tehničke preduvjete i promocijske aktivnosti za prihvat kruzera – Rijeka će postati atraktivna destinacija za kružna putovanja.
  4. Poticat ćemo buduće investicije u razvoj visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta i turističkih sadržaja.
  5. Povećat ćemo ulaganja u Zračnu luku Rijeka – nastavit ćemo ulagati u promociju Rijeke i Kvarnera kao aviodestinacije.